NIEUW: Primal Oats!🍺  Ontvang nu 15% korting op alle bieren met de code: PRIMALOATS

Stoofschotel met Bockbier

Een recept van Bob Hagg (@s.o.e.b.by.b.o.b)

Ingrediënten:

1 kilo runderlappen
1 grote schenkel
300gr gerookte spekblokjes
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
2 grote uien
4 grote tenen knoflook
*250gr (kastanje)champignons of paddenstoelen (OPTIONEEL)
250gr tuinerwtjes
30 gram roomboter
1 eetlepel olie
2 eetlepels (spelt)bloem
2 blaadjes laurier
4 kruidnagels
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
**1 grote eetlepel appelstroop optioneel
500 ml (runder)bouillon
2 flesjes/ blikjes bockbier
Peper en zout naar smaak

Eetsmakelijk alvast!
Rogier

Aan de slag!

Wat is er nou niet lekkerder om met dit koude weer een heerlijke stoofschotel te maken. Het is weliswaar een ruime tijd wachten voor het eindresultaat, maar dan heb je ook wat! Een heerlijke rijke Bockbier-stoof om jezelf van binnenuit te verwarmen. Fantastisch voor een Lazy-Sunday na een lange boswandeling…

Houdt er wel rekening mee dat je een stoofschotel niet even snel in elkaar flanst! Nee, deze stoofschotel heeft tijd en aandacht nodig, maar zal je in the end belonen met een voldaan gevoel en bord dat boordevol smaak zit 😉

Bij deze stoofschotel serveer ik krokant gebakken aardappels met vinaigrette uit de oven en Bockbier-stoofpeertjes met steranijs en vanille. De aardappels zijn lekker krokant van buiten, maar heerlijk zacht van binnen. Ideaal om al het vocht uit de schotel op te nemen.

Benodigdheden:
– Gietijzeren braadpan
– Sudderplaatje

Voorbereiding:
– Haal je vlees ruim voor bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
– Dep het vlees droog en snij in dunne reepjes of blokjes en zet apart tot nodig.
– Snij de bleekselderij in dunne plakjes of kleine blokjes, de wortel in grove stukken, de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn.

Ingrediënten:
1 kilo runderlappen
1 grote schenkel
300gr gerookte spekblokjes
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
2 grote uien
4 grote tenen knoflook
*250gr (kastanje)champignons of paddenstoelen (OPTIONEEL)
250gr tuinerwtjes
30 gram roomboter
1 eetlepel olie
2 eetlepels (spelt)bloem
2 blaadjes laurier
4 kruidnagels
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
**1 grote eetlepel appelstroop optioneel
500 ml (runder)bouillon
2 flesjes/ blikjes bockbier
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
1. Verhit langzaam een grote braadpan met een dikke bodem (bij voorkeur een gietijzeren pan. Die houdt zo lekker z’n hitte vast 😉 ) en voeg daar een eetlepel olie aan toe. Zorg dat de olie goed heet is en voeg daar de schenkel aan toe. Bak deze ongeveer 2 minuten aan beide kanten.
2. Terwijl je de schenkel aan braadt, voeg je de bloem toe aan de runderlappen. Zorg ervoor dat de bloem goed om het vlees zit.
3. Wanneer de schenkel klaar is haal je deze uit de pan en leg je apart tot weer nodig. Voeg nu de spekreepjes toe aan de pan en bak deze langzaam uit totdat ze lekker krokant zijn. Klaar? Schep ze uit de pan met, maar laat het vet in de pan.
4. Voeg de roomboter toe aan de pan en laat even mooi goudbruin kleuren. Voeg de reepjes vlees toe, maar wacht met roeren. Laat het geheel eerst even goed karamelliseren voor meer smaak.
5. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee. Zorg ervoor dat het vlees een mooie kleur krijgt, blus dan af met één blikje Primal Rye Bockbier en roer door. Voeg dan de gesneden groente toe, de tijm en rozemarijn, laurier en de kruidnagel toe en zet alles goed onder met de bouillon.
6. Voeg de schenkel toe en breng het geheel tegen de kook. Eenmaal tegen de kook aan zet je de pan op een kleine pit op een sudderplaatje en laat je het geheel voor minimaal ***4 uur zachtjes stoven.
7. Voeg ongeveer 10 minuten voor opdienen de tuinerwtjes toe.
8. Schenk dat nu die tweede bockbier voor jezelf uit en geniet ervan!

Eet smakelijk!

*Mocht je paddenstoelen aan de stoof willen toevoegen (wat ik dus wel heb gedaan), bak deze dan droog in een koekenpan. Hierdoor worden ze mooi bruin en krijgen ze een rijke nootachtige smaak.

**Voeg de appelstroop pas toe wanneer je bijna gaat eten. Proef eerst of het überhaupt wel zoetigheid nodig heeft. Zo ja, voeg dan naar smaak toe. Ik hield het bij één grote eetlepel.

***Heel eerlijk; Deze Bockbier-stoof is pas echt lekker als je er een nachtje overheen laat gaan 😉 Laat deze dan zo lang mogelijk stoven, maar controleer zo nu en dan even door te kijken en te roeren. Zet dan de pan voordat je naar bed gaat buiten in de tuin en laat deze rustig afkoelen. Het weer is er nu super gunstig voor en je bespaard een hoop plek in je koelkast 😉

Deze recepten vind je ook vast lekker

Gouden Zonnespelt koekjes

Een recept van Willemien Bouman (@willemien_eetwaar)

Rogier

Vertel, wat is je vraag?