NIEUW: Primal Oats!🍺  Ontvang nu 15% korting op alle bieren met de code: PRIMALOATS

Kerstkoekjes

Een recept van Bob Hagg (@s.o.e.b.by.b.o.b.)

Ingrediënten:

500 gr Zonnespelt biologische speltbloem
240 gr (zelfgemaakte) boter op kamertemperatuur
¾ tl zout
Rasp van één (middelgrote) citroen
250 witte basterdsuiker
25gr (bourbon) vanillesuiker
60 ml karnemelk (rest product van je zelfgemaakte boter)
2 tl baking soda (nodig voor de brosheid)

En verder:
– extra bloem voor het uitrollen van je deeg
– steekringen/ kerstkoekjes vormpjes
– 1 ei en 2tl (karne)melk, los kloppen
– voorverwarmde oven op 160*C

Eetsmakelijk alvast!
Rogier

Aan de slag!

Van het ene feest door naar het andere feest! December is en blijft een feestmaand vol snoeperijen, gezelligheid en lekkere baksels! En hoe leuk is het dan om samen met je kids (of gewoon lekker alleen) kerstkoekjes te bakken. Een leuke manier om lekker in de kerstsfeer te komen.
Voor dit recept heb ik simpelweg mijn recept voor de “Speculaasbrokken-bites” gebruikt als basis. Alleen hier en daar wat ingrediënten aangepast of weggelaten. Maar het brosse is uiteraard gebleven!
Overigens heb ik in dit recept de helft ingesmeerd met een ei-karnemelk-mengsel en het andere deel niet. En mocht je je boom leuk op willen fleuren met deze gezellige kerstkoekjes, steek er dan een gaatje uit wat groot genoeg is voor een mooi lint naderhand. 

Ik wens je veel bak- en snoep plezier en ben heel benieuwd wat je ervan vindt 😉

Ingrediëntenlijst
500 gr Zonnespelt biologische speltbloem
240 gr (zelfgemaakte) boter op kamertemperatuur
¾ tl zout
Rasp van één (middelgrote) citroen
250 witte basterdsuiker
25gr (bourbon) vanillesuiker 
60 ml karnemelk (rest product van je zelfgemaakte boter)
2 tl baking soda (nodig voor de brosheid)

En verder:
– extra bloem voor het uitrollen van je deeg
– steekringen/ kerstkoekjes vormpjes
– 1 ei en 2tl (karne)melk, los kloppen
– voorverwarmde oven op 160*C

Bereidingswijze:
– Doe alle droge ingrediënten samen met de citroenrasp bij elkaar en meng even kort door.
– Voeg dan in etappes de boter toe en op het laatst de karnemelk.
– Je krijgt nu een mooi en egaal deeg. Kneed niet te lang door, anders veranderd de structuur en worden je koekjes taaier.
– Maak nu een plak van het deeg, wikkel deze in plasticfolie en laat voor minimaal 60 minuten in de koelkast rusten, maar nog lekkerder een nachtje om het deeg alle smaken van de vanille en citroen op te nemen.
– Na het rusten bestuif je je werkblad en rol je je deeg uit tot een mooie plak van ongeveer 0,5/ 1cm dikte.
– Gebruik nu een steekring of kerstvormpje naar keuze en steek je deeg uit. 
– Plaats ze nu met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast de ene helft aan de bovenkant af met het ei -en karnemelk mengsel en schuif in de oven voor zo’n 25 minuten. 
– Klaar? Schuif dan je bakpapier op je werkblad zodat ze sneller afkoelen. 

Eenmaal afgekoeld stapel je de koekjes op een mooie schaal of plateau en bestuif je ze lichtjes met poedersuiker door een zeefje. Nu is het pas echt Kerstmis-ready;)

Veel kneed -en eetplezier en hele mooie feestdagen gewenst! 

Deze recepten vind je ook vast lekker

Gouden Zonnespelt koekjes

Een recept van Willemien Bouman (@willemien_eetwaar)

Rogier

Vertel, wat is je vraag?