Woohoo! Rogier is jarig en wie jarig is, trakteert! Daarom 10% korting op je bestelling met de code ROGIERJARIG

Bananenbrood

Een recept van Joanne en Sam

Ingrediënten:

 • +/- 150 gram volkoren speltmeel van Zonnespelt
 • +/- 50 gram havermout van Zonnespelt
 • +/- 20 gram volkoren speltbloem van Zonnespelt

(Je kunt ook iets meer bloem en iets minder meel toevoegen, maar het is wel handig als je in totaal op ongeveer 200 gram uitkomt van bovenstaande drie ingrediënten. Ik kies voor veel vezels en voedingswaarde, dus gebruik weinig of soms geen bloem).

 • 8 gram bakpoeder (half zakje)
 • Kaneel (hoeveelheid naar smaak)
 • Snufje zout (hoeft niet per se, kan ook zonder)
 • 3 rijpe bananen, en eventueel een 4e als topping. Let op: hoe rijper de bananen, hoe zoeter. Omdat ik geen suiker toevoeg gebruik ik graag bananen die heel rijp zijn. Dit prakt ook makkelijker.
 • 1 zure appel, zoals bijvoorbeeld Elstar
 • 3 eieren
 • Een eetlepel honing (je kunt dit ook weglaten, of meer honing toevoegen als je het bananenbrood wat zoeter wilt maken)
 • Ik voeg soms voor wat extra vezels en voedingswaarde twee eetlepels lijnzaad toe. Je kunt dit ook weglaten. Maakt voor de smaak en structuur niet zoveel uit.

Bovenstaande is de basis. Zoals ik al zei: je kunt eindeloos variëren met wat je nog meer toevoegt. Ik vind het zelf lekker om er soms rozijnen en fijngesneden stukjes dadel aan toe te voegen. Maar je kunt ook (fijngehakte) noten toevoegen bijvoorbeeld. Of stukjes chocola/hagelslag. Of blauwe bessen of andere fruitsoorten.

Het is vooral leuk om zelf uit te proberen wat jij het lekkerste vindt en te variëren.

En alleen de bovenstaande basis is ook al erg lekker!

Eetsmakelijk alvast!
Rogier

Aan de slag!

Recept voor een lekker & healthy bananenbroodje met producten van Zonnespelt!

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, maar glijdt niet altijd bij iedereen even makkelijk naar binnen. Dit bananenbroodje is heerlijk als ontbijt, en eet makkelijk weg. Het is ook erg lekker om een plak bananenbrood even in de broodrooster te doen, dan wordt hij lekker knapperig. 

Je kunt eindeloos variëren met bananenbrood. Hoe zoeter je hem maakt, hoe meer hij weg heeft van een cake. Dit recept is een gezonde variant, met veel vezels en zonder suiker. 

Stap 1: Zet de oven aan op 180 graden (ik zet hem altijd op hete lucht, kan vast ook anders).

Stap 2: Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer of mix. 

Stap 3: Prak de bananen, schil en rasp de appel en gooi bij de kom in. Voeg ook de drie eieren en de honing toe en indien gewenst het lijnzaad. 

Goed roeren of mixen. Het beslag hoort vrij nat te zijn. Als het te droog is om goed te kunnen mixen kun je een klein scheutje melk toevoegen. 

Stap 4: Vet een cakeblik in (ik gebruik roomboter, dit werkt beter dan bijvoorbeeld olijfolie) en giet het beslag erin. Je kunt evt. plakjes banaan bovenop in het beslag duwen of de banaan in de lengte snijden en de twee helften bovenop het beslag leggen. Zorg dan dat je de banaan een beetje in het beslag duwt zodat hij niet uitsteekt. 

Stap 5: Het bananenbrood kan in de oven! Het brood moet bij 180 graden & heteluchtstand ongeveer 45 minuten in de oven, soms iets langer. Hangt een beetje van je ingrediënten af. Je kunt checken of het brood klaar is door er een saté prikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt, dan is je brood gaar. 

Laat even afkoelen voor je het brood gaat snijden. 

Enjoy! 

Deze recepten vind je ook vast lekker

Gouden Zonnespelt koekjes

Een recept van Willemien Bouman (@willemien_eetwaar)

Rogier

Vertel, wat is je vraag?