NIEUW: Primal Oats!🍺  Ontvang nu 15% korting op alle bieren met de code: PRIMALOATS

Bananenbrood

Een recept van Bob Hagg (@s.o.e.b.by.b.o.b)

Ingrediënten:

– 4 (over)rijpe bananen
– 1 banaan ter garnering
– 3 eieren
– 160 gr Zonnespelt speltbloem + extra om cakeblik te bestuiven
– 80 gr amandelmeel|
– 7 gr speculaaskruiden
– 1 zakjes bakpoeder
– 85 gr dadels (eventueel geweld)
– 4 gr zout of zelf op smaak brengen
– 1 handje cacaonibs
– 100 gr gehakte (wal)noten naar keuze
– kokosschaafsel als garnering

Eetsmakelijk alvast!
Rogier

Aan de slag!

Iedereen herkent het vast wel. Een fruitschaal of aanrecht vol met overrijpe bruin-zwarte bananen… En bij overmaat van ramp ook nog eens een flinke broeiplek voor fruitvliegjes! 

Gooi die bananen dus nooit weg, maar maak er heerlijke baksels mee, waaronder mijn versie van Bananenbrood. In deze versie maak ik alleen gebruik van natuurlijke zoetstoffen en heb ik gekozen voor speculaaskruiden (maar alleen kaneel kan natuurlijk ook), aangezien het weer de tijd van het jaar is en het ook nog eens een fijn en warm gevoel geeft. Superpassend ook nog eens bij dit seizoen.

Zelf maak ik bananenbrood altijd in de avond, zodat het overnacht kan rusten in de oven en we er in de ochtend heerlijk van kunnen genieten tijdens het ontbijt. Erg lekker met (Griekse) yoghurt, noten, zaden en vers fruit naar keuze.

Ga het vooral zelf ontdekken en ben dan ook benieuwd naar je ervaring. Oh ja, en voel je vooral helemaal vrij om zelf te bepalen of je er wel of geen noten, gedroogd fruit, kokosschaafsel etc. aan toevoegt!

Bereidingswijze:

1. Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zet opzij voor later.

2. Bekleed alvast je bakblik met bakpapier. Mocht dit niet goed lukken, boter dan je cakeblik in en bestuif deze met wat speltbloem.

3. Hak de noten naar wens grof of fijn en voeg toe aan de droge ingrediënten. 

4. Mix nu de bananen, eieren en dadels met elkaar tot een gladde massa en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. 

5. Vouw nu alles goed door elkaar totdat er een dik, glad en egaal beslag ontstaat waar geen klonten inzitten. 

6. Schenk nu het beslag in je cakeblik en wiebel en tik voorzichtig op het aanrechtblad zodat het beslag zich overal verspreidt. 

7. Snij nu 1 banaan doormidden en plaats deze bovenop het beslag met de binnenkant naar boven. Strooi nu een beetje kokosschaafsel over de bovenkant en plaats het cakeblik in het midden van de oven. 

8. Bak nu voor 50 minuten op 180*C, afhankelijk van de grootte en het type van je oven. Laat  bananenbrood in de oven rusten met gesloten deur totdat deze volledig is afgekoeld. 

Variatietip: 

Erg lekker om een handje cranberries en/ of cacaonibs aan het beslag toe te voegen. Of elke andere vorm van gedroogd fruit, pitten en zaden naar keuze kan natuurlijk ook 😉 

Veel plezier en eet smakelijk alvast!

Deze recepten vind je ook vast lekker

Zachte speltbolletjes

Een recept van Willeke (@_my_kitchenlab_)

Gouden Zonnespelt koekjes

Een recept van Willemien Bouman (@willemien_eetwaar)

Rogier

Vertel, wat is je vraag?