NIEUW: Primal Oats!🍺 Ontvang nu 15% korting op alle bieren met de code: PRIMALOATS
Een recept van Rineke Dijkinga
*dit brood kun je ook maken van ‘gewone’ in plaats van naakte haver.
Eetsmakelijk alvast! Rogier
Hoe bijzonder dat je een voedzaam, gezond en makkelijk brood kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Een origineel recept van Rineke Dijkinga.
Bereiding
Laat de (naakte) haverkorrels een nacht weken in water met een scheut citroensap. Handig is om meteen een grotere hoeveelheid (bijv. een pond of kilo) te bereiden en wat je niet nodig hebt later in te vriezen. Giet het weekwater weg, vul de pan opnieuw met water en breng de korrels aan de kook. Gebruik ongeveer evenveel water als het gewicht van de haver. Kook dit zo’n 35 minuten en giet overtollig vocht af. Voor de beste structuur kun je de pan daarna nog een paar uur laten nagaren (goed ingepakt in een deken).
Weeg vervolgens de hoeveelheid gare korrels af die je voor één brood (of meerdere) nodig hebt. Maal het lijnzaad en de pitten in de blender; het mag gerust wat grover blijven. Doe dit mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Laat het even staan totdat het mengsel stevig wordt.
Bekleed een klein bakblik (ongeveer 26 × 12 cm) met bakpapier, waarbij het papier iets over de randen steekt zodat je het later over de bovenkant kunt vouwen. Schep het deeg in de vorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
Verwarm de oven voor op 140 °C, zet hem daarna terug naar 100 °C en schuif het brood erin. Bak het ruim een uur en laat het daarna nog zeker een uur in de warme oven staan nadat je hem hebt uitgezet.
Laat het brood volledig afkoelen op een rooster en zet het daarna een paar uur in de koelkast. Dan wordt het stevig genoeg om mooi in dunne plakken te snijden.
Zonnespelt © 2025 – Alle rechten voorbehouden
Rogier